Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σπίτι…

Colour-house-in-Beiruit-O-006Για να μην τη βάψετε στο σπίτι σας, επιλέξτε το χρώμα… 

που σας ταιριάζει, σύμφωνα με τις συμβουλές των διακοσμητών. Έντονο κόκκινο, του πάθους και του κινδύνου. Κίτρινο της ενέργειας και μπλε της ηρεμίας. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, το χρώμα σε όλες τις εκφάνσεις του συνδέθηκε με τη διάθεση και τα συναισθήματά μας. Αν δε θέλετε να βάψετε το σπίτι σας με βάση τις …αθλητικές σας προτιμήσεις, ακολουθήστε τις συμβουλές των διακοσμητών για να επιλέξτε το χρώμα του «καταφύγιού» σας, δημουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τη διάθεσή σας.

Φωτιά στα κόκκινα

Το κόκκινο και οι αποχρώσεις του δεν υμνήθηκαν τυχαία κατά καιρούς μέσα από τα τραγούδια. Σαν έντονο χρώμα, συμβολίζει την ενέργεια του πάθους, τον κίνδυνο, την περιπέτεια και την οικειότητα. Συστήνεται για τη διακόσμηση της τραπεζαρίας και του σαλονιού, καθώς τονώνει την κοινωνικότητα και τη ζωντάνια, ενώ «ανοίγει» την όρεξη (θυμηθείτε το χρώμα στα ραπανάκια)!

Βέβαια, το έντονο κόκκινο πιθανά να σας δημιουργήσει πονοκέφαλο. Αν δε θέλετε να …βαράτε το κεφάλι σας στον τοίχο (από τον πόνο), μπορείτε να βάψετε μόνο τη μια πλευρά του τοίχου κόκκινη, ή να διακοσμήσετε το δωμάτιο μόνο με κόκκινα έπιπλα. Πάντως, οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη χρησιμοποιήσετε αυτό το χρώμα στο παιδικό δωμάτιο.

Το ροζ της «Μπάρμπι»

Το απαλό αυτό χρώμα εμπνέει συναισθήματα αγάπης, με αποτέλεσμα να προτείνεται ιδιαίτερα για τα …υπνοδωμάτια, αφού δημιουργεί αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης . Βέβαια, αν δε θέλετε να …χαλαρώνετε τόσο στην κρεβατοκάμαρα, μπορείτε να επιλέξετε ένα έντονο φούξια για τους τοίχους, «εισάγοντας» την έννοια του πάθους στη ζωή σας. Από την άλλη, αν δεν επιθυμείτε να δώσετε στο δωμάτιό σας τόσο κοριτσίστικο χαρακτήρα και για να μην πάθετε …διαβήτη από την τόση γλυκύτητα του χρώματος, μπορείτε να προσθέσετε στους τοίχους πινελιές γραφίτη ή μαύρου.

Όταν το ηλιοβασίλεμα απλώνεται στο σπίτι…

Trendy χρώμα του φετινού χειμώνα, το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις του δε θα μπορούσαν να λείπουν από το σπίτι. Το «φρουτένιο» χρώμα συνδέεται με την αίσθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ζεστασιάς. Οι διακοσμητές το χρησιμοποιούν κυρίως στη σαλοτραπεζαρία , καθώς θεωρείται, ότι βοηθά στην …πέψη. Μολονότι είναι χρήσιμο για τη «μάσα», δεν ισχύει το ίδιο και για την «ξάπλα», αφού πορτοκαλί υπνοδωμάτια μπορεί να σας προκαλέσουν αϋπνίες. Αν όμως είστε «νυχτοπούλια» και δεν έχετε πρόβλημα να τα …βλέπετε όλα πορτοκαλί στο σκοτάδι, φροντίστε να μπαίνει αρκετό φως στην κρεβατοκάμαρά σας, καθώς η ένταση του χρώματος τείνει να «μικραίνει» το δωμάτιο.

Το …Greenhouse effect

Το πράσινο συνδέθηκε άρρηκτα με τη φύση και την ενέργεια, που εκλύεται από αυτή (θυμηθείτε την GreenPeace). Αν δε μπορείτε να γυρίσετε στη φύση (όπως προτείνει σχετικό άσμα), φέρετε τη φύση στο σπίτι σας! Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πράσινοι τοίχοι αυξάνουν την ηρεμία και την ισορροπία στο χώρο, διαχέοντας αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας. Προτείνεται για τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι . Μην το παρακάνετε, όμως, στην αναλογία, καθώς μπορεί να καταντήσετε σαν τους «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας». Για να αποβάλλετε την αίσθηση της οκνηρίας, προσθέστε ορισμένες «πινελιές» κόκκινου ή πορτοκαλί.

«Το θαλασσί της θάλασσας και όλο το μπλε του χάρτη…»

Οι διακοσμητές προτείνουν να τα «δείτε όλα μπλε» και να φέρετε την ενέργεια της θάλασσας στο σπίτι σας. Ηρεμήστε, δεν προτείνουμε να πλημμυρίσετε το «αρχοντικό» σας. Απλά, μπλε αποχρώσεις στα υπνοδωμάτια δημιουργούν …κύματα ηρεμίας, κατευνάζοντας τα πνεύματα και διαχέοντας συναισθήματα πίστης, ειλικρίνειας και τιμιότητας, ενώ αποτρέπουν τους εφιάλτες. Το μπλε στο γραφείο διεγείρει τη σκέψη και το στοχασμό, δίνοντας αίσθηση ευθύνης, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο μπάνιο, καθώς, ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας . Βέβαια, μπορεί να νιώσετε το κρύο και το αφιλόξενο στοιχείο του …ωκεανού. Για να μην «πνιγείτε» στο …νερό, διαλέξτε μπλε απόχρωση με ζεστό φόντο.

«Κιτρινίστε» για το καλό σας

Μην κάνετε τον …Κινέζο. Είναι γνωστό, ότι το κίτρινο χρώμα συμβολίζει την ανατολή του ηλίου και τη θετική ενέργεια, ενώ ερεθίζει τη σκέψη και την οξυδέρκεια. Οι διακοσμητές το συνιστούν ιδιαίτερα για την κουζίνα, την τραπεζαρία και τα βόρεια δωμάτια του σπιτιού. Αποφύγετε να βάλετε την …κίτρινη αισιοδοξία στο υπνοδωμάτιο, καθώς θεωρείται, ότι προκαλεί συναισθηματική εξάντληση.

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του …λιλά

Αν θέλετε να δώσετε έναν τελετουργικό χαρακτήρα στο σπίτι σας, «ντύστε» τους τοίχους με λιλά, που παραπέμπει σε πνευματικές καταστάσεις και στη θηλυκότητα. Βάψτε την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο και «μεταφερθείτε» ανάμεσα στον ουρανό και τον παράδεισο, μέσα από μια μυστικιστική ατμόσφαιρα. Επειδή, όμως, μπορεί να το θεωρήσετε «γλυκανάλατο», δώστε του «γεύση», ρίχνοντας λίγο μαύρο ή ασημί.

Το μυστηριώδες μωβ

Μολονότι θεωρείται πένθιμο χρώμα, το μωβ αντιπροσωπεύει τη δημουργικότητα, τη γονιμότητα, τη χαρά, αλλά και το σαρκικό έρωτα. Μη φοβηθείτε να διακοσμήσετε τα υπνοδωμάτια με μωβ αποχρώσεις, όχι όμως σε ακατάσχετη αναλογία, γιατί μπορεί να νιώσετε ότι βρίσκετε στο «μάτι του κακού».

Ανατρέψτε τα καφε-στημένα

Μη νομίζετε, ότι το καφέ υπάρχει μόνο στο …φλιτζάνι σας. Εκφράζοντας ασφάλεια, σταθερότητα και πρακτικότητα, συνιστάται στους τοίχους του σαλονιού . Αν παράλληλα, θέλετε πιο σοφιστικέ στυλ στο χώρο, προσθέστε πράσινο ή μπλε.

«…Μαύρο σαν καλιακούδα»

Μη φοβάστε, δε θέλουμε να τα …βάψετε όλα μαύρα. Το μαύρο, ως ουδέτερο χρώμα απορροφά κάθε άλλο στο χώρο και δεν αντανακλά τίποτα. Για αυτό οι διακοσμητές προτείνουν να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο στο σπίτι σας, καθώς συμβολίζει το θάνατο, την εκκεντρικότητα και το δράμα. Μάλιστα, για να μη σας δημιουργήσει …πρόσθετη κατάθλιψη (εκτός από τα Χριστούγεννα), χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες του μαύρου, ενώ βάφετε το σπίτι σας, για να τονώσετε παλ χρώματα, όπως το ροζ .

BBC

kazam.gr

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *